VAZGEÇMEK


Yaşamda bir şeyden vazgeçmek genelde planlı olmaz. Gelişen dış etkenler veya yakınınızda bulunan kişilerin davranışları, yapmakta veya yapmayı planladığınız bir eylemden, bir maldan daha da önemlisi bir kişiden vazgeçirir. Vazgeçmek bir kurtuluş olduğu kadar bazen acı da verir. Eğer iyi hesap edilmeyen bir vazgeçiş ise her türlü sonuçla karşılaşabilirsiniz. Sonradan pişman olunacak bir vazgeçmenin telafisi bazen olamaz ve acısı hesap edilmeyecek kadar tatsız olur. Bu konuda havacılık mesleğinden bir örneğin yardımcı olacağına inanıyorum.

Uçuşun önemli ve kritik aşamalarından bir tanesi Kalkış eylemidir. Kalkıştan herhangi bir nedenle vazgeçilmesi, son anda, ancak pist üzerinde gerçekleşebilir. Bu ise dışardan görüldüğü gibi öylesine karar verip uygulanacak bir eylem değildir. Şöyle ki; uçağın ağırlığından başlayıp pistin uzunluğu ve yüzeyinin sahip olduğu koşullar (ıslak, buzlu, karlı vb), mevcut rüzgâr ve daha birçok etken dikkate alınarak yapılan bazı hesaplar sonucunda, kalkış için hızlanırken en geç hangi süratte vazgeçme usulünün uygulanabileceği saptanır. Hangi nedenle olursa olsun bu sürati geçmişseniz vazgeçmek artık söz konusu değildir ve kalkışa devam edilir. Tabii bu durum için de saptanmış usuller vardır ve bunlara uyularak dönüp emniyetle inilir. Meslek dışında olanlar için bu kadar bilgi sanırım yeterli. Ancak burada dikkat çekmek istediğim husus bu hesaba uyulmadığı takdirde olacaklardır ki, tatsız konulara girmeyelim.

Sanırım havacılıktan vermiş olduğum bu örnek yukarıda da belirttiğim gibi yaşamımızda uygulayacağımız vazgeçmeler için iyi bir yol gösterici olabilir.

Yaşamla ilgili konular söz konusu iken Vazgeçmek göründüğü kadar hafif, basit bir davranış değildir.  Hangi nedenle olsun ve hangi şeyden vazgeçecekseniz, zamanınızın elverdiğince düşünün. Nerede, ne zaman ve nasıl vazgeçmeniz gerektiğini hesaplamaya çalışın. Bu vazgeçmenin sizin dışınızdakilere etkisini ölçün. Sonucun zarar ve yararlarını neler olduğunu kafanızda iyice tartın. Yukarıda da değindiğim gibi vazgeçmek insan yaşamında bazen o kadar dramatik ve geriye dönüşü olmayan sonuçlar doğurur ki, yıllar boyunca pişmanlık duyulur. Unutmayalım ki pişmanlık istenmeyen duyguların başında gelir, ilaveten meydana gelebilecek bazı yıkımları karşılamak belki de mümkün olmayacaktır. 

Hesap edilmemiş bir vazgeçme sonunda yerine koyamayacağınız bir dost, bir arkadaş veya bir sevgiliyi kaybedebilirsiniz. Vazgeçmek yalnız bir insandan, bir eylemden değil, fakat bir mal veya mülkü gözden çıkartmak şeklinde de olabilir. Bu durumda belki çok önem verdiğiniz bir değer bir daha geri gelmeyecek şekilde ellerinizden kayıp gitmiş olacak.  Bu durumda sonuç, ne yazık ki dikkatle hesap edilmiş olan kalkıştan vazgeçme süratini geçtikten sonra, bu eylemi yapmaya çalışmak ve sonuçta pistin dışına çıkarak ağır bir şekilde hasara uğramış uçak ile burada konu etmek istemediğim çeşitli şekillerde zarar görmüş insanların karşılaşacağı sondur.

Vazgeçmeden önce iyi düşünün.

Kerrar Kaptan
 2 EYLÜL 2018
Bodrum

Comments

  1. Beni tanıyanlar bilir; vazgeçtiysem artık bıçak kemiğe dayanmıştır... O saatten sonra da göze alıyor insan. Bir çok açılımı olabilir söylediklerinizin, ama bana şu şiirimi anımsattı nedense:

    Unut, demeyin bana;
    Unutulur elbette.
    Yaşat, deyin ne olur;
    Sevginin tadı emekte.

    ReplyDelete
  2. Size bir şeyler anımsatmış olması dahi beni çok mutlu etti. Ancak bunun dışında , kişisel olarak iletilen bazı yorumlar, iletmek istediğim düşünceyi anlatamadığım kanısı uyandırdı bende. Vazgeçtikten sonra arkaya dönüp bakmak veya bakmamak söz konusu değildi anlatmak istediğim.Ancak kararın düşünülerek verilmesi gerektiğini vurgulamak istedim,
    Sevgiyle kalın

    ReplyDelete
  3. O kadar güzel anlamışsınız ki vazgeçmeninde bir zamanı var . Vazgeçmek için doğru zaman değilse ya da geç kalınmışsa ikiside bizi üzecektir. Benim iki sevdiğim söz var. Hazır olana kadar hiçbir şeyden vazgeçmek zorunda değilsin. Böyle bir şeye hazır olduğunda da, kaybettiklerinin yerine koyabileceğin bir şeyler olacak. Joanne greenberg. İkinci söz ise Atınız ölünce atınızdan inin!Acele etmezsek vakti geldiğinde doğru bir adım atıp dediğiniz gibi vazgeçebiliyoruz. Ama olaya objektif bakabilmek mesele bir iş için olmayacağını farkedebilmek. Bir aşk için ise devam etmeyeceğini idrak etmemiz gerekiyor. Fakat Vazgeçmekte geç kaldıysak o zamanda dediğiniz gibi iş işten geçiyor. Teşekkürler Kerrar Kaptan güzel bir yazı elinize sağlık .Hepimiz için doğru zamanda doğru kararı verebilmek dileğiyle..Sevgiyle kalın.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Başlangıç